czytamyedtykiety.pl żywność

Chipsy solone

Dodano: 8 Stycznia 2019 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Zapamiętaj! Chipsy mają naprawdę mnóstwo kalorii – 100 gramów może zawierać nawet 550 kcal, a jeśli duża paczka ma np. 200 gramów… Mamy w niej aż 1100 kcal! Najlepiej i najrozsądniej byłoby o nich zapomnieć na zawsze. Zamienić je na zdrowsze „chrupaki” takie jak: marchewka, seler naciowy, jabłko, orzechy. Jednak wiem, że nie jest to łatwe. Dlatego jeśli kupować chipsy to najlepiej solone. To właśnie one mają najlepszy i najprostszy skład. 


Skład chipsów

Najlepiej, żeby chipsy smażone były na oleju rzepakowym. Niestety w Polsce ciężko znaleźć takie chipsy… W naszym zestawieniu znalazł się tylko jeden taki produkt – Straznicke Bramburky – można je kupić w Kauflandzie. Ale są jeszcze chipsy ze sklepu Netto Snaxters z takim samym składem (będą dodane do zestawienia). Ciekawym rozwiązaniem są chipsy smażone na oliwie z oliwek, ale niestety nie spotkamy ich w każdym sklepie (ba! nigdy ich nie spotkałam…). Moim faworytem są chipsy bananowe Banana Joe – są bardziej jak chipsy niż suszone banany. Jednak zawierają mniej soli, ale są kaloryczne – 544 kcal/100 g. Na szczęście paczuszki są małe, co zabezpiecza nas przed przejedzeniem! Można je kupić np. w sklepach Rossmann. Chciałam również zwrócić uwagę na chipsy z bobu, które można dostać np. w sklepach Netto. W

Co do oleju słonecznikowego – tak naprawdę nie powinno się na nim smażyć. Dlatego w swoich domach postawcie na olej rzepakowy czy też oliwę z oliwek. Jednak chipsy smażone na oleju słonecznikowym oceniłam pozytywnie, ale z minusem. Zastanawiałam się nad oceną neutralną, ale po długich obradach (z innymi członkami ekipy Czytamy Etykiety) wspólnie przyznałyśmy ocenę pozytywną. Bo ich skład tak to jest na „tak”. Więcej o olejach i smażeniu przeczytacie tutaj – klik.

Nie podoba mi się skład Laysów z pieca – może i są mniej kaloryczne niż klasyczne (ale dalej możemy o nich mówić „bomba kaloryczna”), ale skład nie jest dobry. Jedynie plus za zastosowanie oleju rzepakowego. Oceniam je neutralnie z minusem (chociaż zastanawiałam się nad negatywną).

→Jednak apeluję: ogranicz spożycie chipsów! Jeśli bardzo je lubisz to chociaż zacznij od kupowania mniejszych paczek…

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt:








Przejdź do paska narzędzi