czytamyedtykiety.pl żywność

Pomidory suszone w oleju

Dodano: 11 Września 2019 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Jestem pod wrażeniem – prawie wszystkie pomidory suszone w oleju mają poprawny skład, a niektóre nawet mają domową listę składników!


Istotna jest jakość oleju, ale niestety tego nie mamy jak sprawdzić. Nie mamy jak zbadać jaki dokładnie olej słonecznikowy czy też rzepakowy został zastosowany. Dlatego jeśli potrzebujecie pomidory w oleju jak najwyższej jakości to pozostaje tylko domowa produkcja… Ale nie jest to takie trudne jak się wydaje 🙂 Dla mnie najsmaczniej byłoby z oliwą z oliwek extra vergine albo np. z olejem lnianym – ale każdy z nas ma inne smaki!

Na czerwono

Za zbędne w pomidorach suszonych w oleju uważam dodatek cukru i regulatorów kwasowości. Dobre pomidory są po prostu ich nie potrzebują. Ale od razu zaznaczam, że dodatek cukru w tych produktach jest naprawdę niewielki. Co do regulatorów kwasowości to są one po prostu zbędne. Często pytacie dlaczego zaznaczamy kwas cytrynowy na czerwono – i tłumaczycie, że nie jest on szkodliwy. Na czerwono zaznaczamy zazwyczaj składniki zbędne (chociaż zdarza się, że zaznaczamy składniki szkodliwe dla zdrowia, dlatego zawsze sprawdźcie w legendzie), a kwas cytrynowy zazwyczaj jest zbędny (w niektórych zestawieniach nie jest zaznaczony, ponieważ jego zastosowanie jest uzasadnione – wtedy przymykamy oko na jego dodatek). Skomplikowane? Nie jest to proste do wytłumaczenia, ponieważ wszystko zależy od analizowanej grupy produktów. Ujmę to tak: jeśli większość produktów z tej samej kategorii nie zawiera dodatku kwasu cytrynowego to nie jest on niezbędny w danym produkcie. I tak jest w przypadku pomidorów suszonych w oleju. Bo im mniej dodatków do żywności w naszej diecie, tym lepiej. A kwas cytrynowy tylko w wysokich ilościach może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie – klik. Natomiast kwas octowy i mlekowe są nieszkodliwe.

Na czerwono zaznaczyłam również siarczyny, których powinniśmy spożywać jak najmniej – klik. Wiele analizowanych pomidorów zawiera dodatek octu winnego, ale tylko niektóre z nich zawierają siarczyny. Jako, że dodatek octu winnego jest znikomy to stężenie siarczynów powinno być niewielkie w produkcie końcowym – z tego względu pomidory zawierające ten składnik nie otrzymały oceny negatywnej. Mowa o pomidorach Baresa (z Lidla) i Casa del Sole – ale za siarczyny dostają dodatkowy minus.

 

Kryteria oceny

  • pozytywna – dla pomidorów bez zbędnych składników. I tu naprawdę jest w czym wybierać. Nie brałam jednak pod uwagę ilości pomidorów – zazwyczaj jest ich ok. 55%, ale pozytywną ocenę dostały również Athina i Lewiatan, które zawierają 33% i 32% pomidorów, czyli o wiele mniej.
  • neutralna – dla pomidorów ze zbędnym składnikiem – cukrem/regulatorami kwasowości.
  • negatywna – dla jednego produktu, który wyraźnie odstaje od innych – Sacla Italia – niestety zawiera kilka zbędnych składników.

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt:








Przejdź do paska narzędzi