Zaloguj przez Facebooka
czytamyedtykiety.pl żywność

Jak kupić masło, a nie miks tłuszczowy

Dodano: 29 Sierpnia 2016 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Jak czytać etykiety, Porównanie produktów

Kupujesz odruchowo? Nie czytasz etykiet? To bardzo możliwe, że zamiast masła kupiłeś/-aś miks tłuszczowy. Produkty tego typu mają bardzo podobne opakowania i trzeba się dokładnie wczytać, żeby dowiedzieć z czym mamy do czynienia. Dlatego, aby wiedzieć, co kupujesz musisz czytać etykiety! I przede wszystkim masło nosi nazwę Masło, a nie Ekstra do smarowania. W sprzedaży są różne rodzaje masła, np. o zawartości 3/4 tłuszczu, półtłuste.

Podstawowe definicje:

  • masło” to produkt zawierający od 80-90% tłuszczu mlecznego (najczęściej jest to 82-83%), bez żadnej domieszki tłuszczu roślinnego, np. Masło extra Klimeko
  • masło o zawartości 3/4 tłuszczu” zawiera od 60-62% tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, np. Masło Miękkie Turek
  • masło półtłuste” zawiera od 39-41% tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, np. Masło Miękkie Figura Turek
  • tłuszcz mleczny do smarowania” może zawierać następujące ilości tłuszczu mlecznego: poniżej 39% albo 42-59% (powyżej 41, ale poniżej 60) lub 63-79% (powyżej 62%, ale poniżej 80%),
  • miks tłuszczowy” zawiera od 10 do 80% tłuszczu mlecznego oraz tłuszcz roślinny, również w zależności od ilości tłuszczu wyróżnia się różne rodzaje miksów tłuszczowych, np. Ekstra Pasłęcki Miks tłuszczowy do smarowania 
  • margaryna” – jej podstawowym składnikiem jest tłuszcz roślinny, ale może zawierać do 3% tłuszczu mlecznego; zawiera nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu (wyróżniamy również margarynę o zawartości trzech czwartych tłuszczu i półtłustą), np. Rama Classic
  • tłuszcz do smarowania” zawiera poniżej 39% tłuszczu roślinnego lub zwierzęcego albo 42-59% lub 63-79%,
  • „Masło roślinne” – to tak naprawdę margaryna.

jak kupić masło

Masło ekstra, śmietankowe i stołowe

  • masło ekstra” – powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, zawartość tłuszczu jest wyższa niż 82%, zawiera maksymalnie 0,6% laktozy,
  • masło śmietankowe” powstaje z nieukwaszonej śmietanki, zawiera minimum 73,5% tłuszczu, 2-3% laktozy.

Masło ekstra, delikatesowe i wyborowe powinny mieć zawartość tłuszczu większą niż 82% i nie więcej niż 16% wody. Do masła ekstra i wyborowego dopuszcza się dodatek większej ilości soli i wówczas powstaje tzw. masło solone (wówczas zawartość tłuszczu może być o 2% niższa).

W maśle wyborowym zaś dopuszcza się smak kwaśny.

Najbardziej rygorystyczne wymagania technologiczne i organoleptyczne dotyczą masła ekstra, a najmniej – masła stołowego (dopuszcza się występowanie kropelek wody i lekką kruchość konsystencji). Masło stołowe zawiera nie mniej niż 73,5% tłuszczu i nie więcej niż 24% wody. Zazwyczaj takie masło jest tańsze niż klasyczne masło ekstra. Z dietetycznego punktu widzenia masło ekstra dostarcza 735 kcal/100 g, wyborowe – 743 kcal/100 g, śmietankowe – 659 kcal/100 g (w zależności od produktu wartości te są różne).

Inne rodzaje masła to: serwatkowe, topione, bezwodne, dietetyczne, smakowe, klarowane. W zależności od wymagan jakościowych wyróżnia się masło ekstra, masło delikatesowe, masło wyborowe oraz masło stołowe.

masło

Ekstra nie zawsze jest extra!

Uważnie przyglądaj się etykietom produktów, których nazwa nie sugeruje, czy chodzi o masło czy miks tłuszczowy, takim jak: Familijny (choć tu łatwo się domyślić, że chodzi o tłuszcz), Ekstra do smarowania, Osełka śmietankowa, Smaczny śmietankowy, Osełka śniadaniowa („osełka” to „owalna bryłka masła”, czyli nazwa ta odnosi się do kształtu wyrobu, a nie składu). Masło będzie nazywało się „masło”.

Czasem po cenie można poznać masło, ponieważ jest ono droższe od innych tłuszczów do smarowania. Jednak niektóre miksy tłuszczowe mają bardzo wygórowaną cenę (a przecież tłuszcze roślinne są tańsze niż tłuszcz mleczny). Prawdopodobnie producenci specjalnie ustalają tak wysoką cenę, aby zmylić konsumentów.

Prawdziwe masło możesz również rozpoznać po tym, że po wyjęciu z lodówki nie jest plastyczne i nie ugina się pod palcami, dlatego rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach (co dla wielu osób jest bardzo irytującym zjawiskiem). Jeśli Twoje masło łatwo się rozsmarowuje (od razu po wyjęciu z lodówki) to prawdopodobnie zawiera dodatek tłuszczów roślinnych. Niestety nie mamy wpływu na oszustwa producentów, a masło jest dość łatwo zafałszować. Całkiem niedawno było głośno na ten temat: Masmal Dairy otrzymał karę w wysokości 1,4 mln zł za fałszowanie masła tłuszczem roślinnym. Laboratoryjne badania próbek wykazały, że Masło ekstra zawierało 61,8% tłuszczu roślinnego, Masło ekstra 100% oryginalne – 14% tłuszczu roślinnego, Masło ekstra Amir – 11,73%… Oby było jak najmniej nieuczciwych producentów!

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: