czytamyedtykiety.pl żywność

Jogurty pitne truskawkowe

Dodano: 8 Sierpnia 2018 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Robiłam już zestawienie jogurtów truskawkowych i o smaku truskawkowym, dlatego przyszła pora na jogurty pitne. Niestety mają one gorsze składy od zwykłych jogurtów.


Jak mocno owocowe są jogurty pitne?

Ilość owoców w jogurtach pitnych jest zazwyczaj niska. Waha się od 12,5% do 0,1%, ale w niektórych jogurtach producenci „zapomnieli” podać dokładną ilość truskawek… Wiadomo, im więcej owoców, tym lepiej. Wtedy można pominąć dodatek składników imitujących owoce: aromatów i barwników. Dlatego w składzie jogurtów z wysoką ilością owoców ich nie ma. A w pozostałych jogurtach już znajdziemy aromaty (najlepiej, żeby były naturalne) i koncentraty barwiące albo barwniki:

  • betaninę (E 162) – ma pozytywny wpływ na zdrowie, nie należy się jej obawiać.
  • karoteny (E 160a) – mają pozytywny wpływ na zdrowie, nie należy ich się obawiać.
  • karminy, inaczej koszenila (E 120) – naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego. Koszenila produkowana jest z odpowiednio przygotowanych owadów zwanymi czerwcami. Jest przez to nieodpowiednia dla wegetarian i zakazana przez niektóre religie. Koszenila może zawierać zanieczyszczenia w preparacie barwnika, przez co może wywołać u nielicznej grupy osób wstrząs anafilaktyczny i alergie. Sam kwas karminowy nie jest niebezpieczny dla zdrowia.
  • koncentrat soku z czarnej marchwi albo inne roślinne koncentraty – są one całkowicie bezpieczne. Ale jeśli ilość owoców byłaby wyższa to ich dodatek nie byłby konieczny.

Czym zostały posłodzone jogurty pitne?

Zapamiętajcie, że ilość cukrów podana na etykiecie jest sumą cukrów naturalnie występujących w jogurcie (a także w owocach) oraz cukru dodanego. A wiecie, że tylko jeden jogurt nie zawiera dodatku cukru?!!! Zamiast tego zawiera oligofruktozę, która wpływa korzystnie na nasz układ trawienny. Nie dość, że jest słodka to jeszcze tak dobrze wpływa na nasz organizm! Producenci zdecydowanie częściej powinni sięgać po oligofruktozę zamiast po cukier!

Ilość cukrów w Jogurcie Bakoma Women wynosi 6,6 g/100 g. Natomiast w innych jogurtach ta ilość najczęściej wynosi 11-13 g/100 g. I im większy jogurt, tym wyższa ilość cukrów. Dlatego staraj się wybierać jogurty jak najmniej słodkie.

Kryteria oceny

Najlepszym wyjściem jest domowy koktajl, ale wiem, że czasem nie ma się takiej możliwości. Dlatego polecam przede wszystkim pozytywnie ocenione jogurty. Ale podkreślam, nie należy ich pić codziennie! Czym kierowałam się podczas oceny?

  • pozytywną ocenę dostały produkty tego samego producenta, brawa dla Bakomy! Dwa z nich zawierają cukier, ale bardzo mi się podoba wysoka ilość owoców i prosty skład. Natomiast Bakoma Women zawiera mało owoców, ale nie zawiera cukru. Może ktoś wyprodukuje jogurt pitny z wysoką ilością owoców i bez dodatku cukru?
  • neutralną ocenę otrzymała większość produktów – wszystkie mają podobne składy. Większość z nich zawiera niewiele truskawek, dodatek aromatów, barwników, skrobi.
  • negatywną ocenę otrzymały jogurty z bardzo niską ilością owoców i wieloma zbędnymi składnikami.

jogurty_pitne2 (1)

jogurty_pitne3

 

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: