otręby pszenne

KATEGORIA | Błonnik

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika otrąb pszennych na ludzi może być wywołanie reakcji alergicznej.

Informacje o składniku

Otręby pszenne to bogate w błonnik i składniki mineralne okrywy ziarna pszenicy, które nadają potrawom chrupiący smak i zwiększają ich wartość odżywczą.

Funkcja

Składnik otrębów pszennych, który odgrywa ważną rolę w żywieniu, to błonnik pokarmowy. Błonnik ten ma zdolność zwiększania objętości treści pokarmowej, co wpływa na wydłużenie czasu trawienia i utrudnienie wchłaniania składników pokarmowych. Dzięki temu błonnik otrębów pszenych przyczynia się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit oraz obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto zawarte w otrębach pszenicy witaminy z grupy B, minerały oraz przeciwutleniacze wpływają pozytywnie na stan zdrowia organizmu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik