Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Błonnik
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika otrąb pszennych na ludzi może być wywołanie reakcji alergicznej.
Otręby pszenne to bogate w błonnik i składniki mineralne okrywy ziarna pszenicy, które nadają potrawom chrupiący smak i zwiększają ich wartość odżywczą.
Składnik otrębów pszennych, który odgrywa ważną rolę w żywieniu, to błonnik pokarmowy. Błonnik ten ma zdolność zwiększania objętości treści pokarmowej, co wpływa na wydłużenie czasu trawienia i utrudnienie wchłaniania składników pokarmowych. Dzięki temu błonnik otrębów pszenych przyczynia się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit oraz obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto zawarte w otrębach pszenicy witaminy z grupy B, minerały oraz przeciwutleniacze wpływają pozytywnie na stan zdrowia organizmu.