Jaki jest narodowy sport Polaków? Grillowanie, oczywiście! Początek maja to dla wielu osób sygnał do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wybierają nowy sprzęt, szukają smacznych przepisów i powoli testują kulinarne sztuki. Dietetycy, co do grillowania mają mieszane odczucia, jednak jeśli zastosujesz się do poniższych rad, możesz być pewien, że Twoje potrawy będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Węgla się nie jada
Wcale nie mam na myśli węgla, który kupujesz, żeby przygotować na grillu kiełbaskę. Chodzi mi za to o spalone na węgiel części przygotowywanych produktów. Udowodniono, że częste spożywanie przypalonego jedzenia zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka aż 3-krotnie. W sezonie grillowym zwróć szczególną uwagę na to, czy potrawa, którą podajesz nie jest przypalona.
Dbaj o czystość
Z dwóch powyższych powodów powinieneś dbać również o czystość rusztu w swoim grillu. Nawet jeśli używasz tacek, warto po każdym spotkaniu staranie wyczyścić grill. Przypalone resztki i tłuszcz nie tylko nie wyglądają apetycznie, ale mogą przyczynić się do większej produkcji rakotwórczych związków.
Unikaj „gotowców”
Ta zasada dotyczy zarówno kupowania już przyprawionego mięsa, jak również gotowych mieszanek przyprawowych. Nie ma co się oszukiwać, że mięso sprzedawane z przyprawami jest dobrej jakości, bo nie jest. Sprzedawca chce się w ten sposób pozbyć zalegającego towaru, który owszem nadaje się do spożycia, ale stracił swoje właściwości sensoryczne. Czy naprawdę chcesz za to płacić jakiekolwiek pieniądze?
Jeśli już sięgasz po gotową mieszankę przypraw na grilla, sprawdź, czy to rzeczywiście przyprawy, a nie tylko wzmacniacze smaku i sól. Do niektórych dodawany jest także cukier, który z grillowaniem na pewno się nie kojarzy.
Marynuj
Jeśli interesujesz się prawidłowym odżywianiem, to na pewno dotarła do Ciebie informacja, że według WHO czerwone mięso jest rakotwórcze. Tych ostrzeżeń nie można bagatelizować, na szczęście są sposoby, żeby zmniejszyć ryzyko powstania niekorzystnych związków. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej (min. 2 godziny) zamarynujesz mięso. Ochronne działanie marynaty prawdopodobnie zawdzięczamy licznym przeciwutleniaczom, które znajdują się w przyprawach czy czosnku, stanowiących obowiązkowy składnik każdej marynaty.
Pamiętaj o warzywach
Jeśli chcesz, żeby Twoje grill party było pełne zdrowia, nie zapomnij o przygotowaniu świeżych sałat. Pamiętaj, nie ma dobrze zbilansowanego posiłku bez dodatku warzyw. Korzystaj z właśnie rozpoczynającego się sezonu i podawaj je zamiast ogórka konserwowego.
Sprawdź skład sosu
Producenci wychodzą na przeciw naszym potrzebom i tworzą coraz to nowsze i bardziej wymyślne sosy idealnie pasujące do grillowego przyjęcia. Zanim po nie sięgniesz, koniecznie sprawdź skład. Czy nie ma w nim za dużo niepotrzebnych substancji? Jeśli nie, to dobrze, ale zanim włożysz produkt do koszyka, spójrz jeszcze na cenę produktu. Czasem musimy zapłacić więcej tylko dlatego, że musztarda czy ketchup ma… inną etykietę.
Jedz różnorodnie
Wiele osób zapomina, że grillowanie to nie tylko kiełbaski i karkówki. Choć sięgamy po coraz bardziej wymyślne przepisy, ciągle na grillu króluje mięso. Nie ma w tym nic złego, o ile będziesz pamiętać o prawidłowych proporcjach w posiłku (czyli do średniej kiełbaski duża garść sałaty). Warto pamiętać, że grillować możemy także warzywa: papryka, cukinia, bakłażan. A także sery! Świetnie nadaje się do tego nasz polski oscypek, ale i inne sery z grilla są niczego sobie, a jak urozmaicają letnie przyjęcie! A jeśli chcecie pozostać “wierni” kiełbasom – wybierzcie taką z dobrym składem!
Uważaj na alkohol
Często przy grillowym stole nie może zabraknąć czegoś procentowego. Szczególnie popularne jest piwo, którym przecież można od razu polewać kiełbaski. Pamiętaj, jednak o umiarze. Po pierwsze, alkohol to kalorie. I to całkiem spore. Małe piwo to ok. 120 kcal, a lampka wina słodkiego 150 kcal. Energia z alkoholu zamienia się w tłuszcz. Co więcej alkohol utrudnia odczuwanie sytości, a wręcz pobudza apetyt. A nadmiar alkoholu i nadmiar jedzenia, to bardzo nie przyjemny stan następnego dnia.
Umiar przede wszystkim
Jeśli chcesz, żeby grillowanie wyszło Ci na zdrowie, pamiętaj o umiarze również w jedzeniu. Potraktuj potrawy z grilla jako zwykły posiłek. Pamiętaj, druga kiełbaska smakuje tak samo jak pierwsza, więc czy naprawdę musisz sięgać po kolejną? Z drugiej strony majówka to nie Wigilia, nie trzeba próbować wszystkich potraw. Jeśli poczujesz się najedzony, po prostu zakończ posiłek.
Smacznego i zdrowego grillowania!