Niektóre produkty spożywcze ulegają zepsuciu dużo szybciej, niż inne. Oczywiście, jest dużo metod utrwalania żywności, dzięki którym możemy przedłużyć jej trwałość. Jedną z nich (w dodatku naturalną) jest suszenie, znane i wykorzystywane od wieków. Jego miłośnicy szczególnie upodobali sobie owoce, warzywa i grzyby – można je suszyć w domowych warunkach, wystarczy tylko przestrzegać paru zasad. Jak to zrobić i jakie korzyści niesie suszenie owoców, przeczytacie poniżej!
Suszenie to proces polegający na usunięciu większej ilości wody z produktu (do kilku lub kilkunastu procent). Ma to na celu zahamowanie rozwoju drobnoustrojów (które wodę wręcz uwielbiają), a co za tym idzie – w żywności nie zachodzą procesy gnilne oraz przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne. Żywność zmniejsza w tym czasie swoją masę oraz objętość. Jak wspominałam wcześniej, suszeniu poddaje się owoce (najróżniejsze – banany, jabłka, gruszki, mango, kiwi, pomarańcza, żurawina) i grzyby, ale także np. ryby i jajka – chociaż w domowych warunkach może to być trudniejsze.
Jak wykonać domowe suszenie owoców?
Wcale nie jest to takie trudne. Pamiętam, że kiedy byłam mała, tata w kuchni rozwieszał grzyby do suszenia na nitkach dookoła rurek od kaloryfera 🙂 dziś wiemy, że wystarczy piekarnik z termoobiegiem – jest to dużo łatwiejsze! Umieszczamy obrane, umyte, pokrojone owoce/grzyby (mniej-więcej jednej wielkości oraz grubości) na blaszce i włączamy piekarnik z termoobiegiem na 80 stopni Celsjusza – kiedy woda wyparuje, na pewno to zauważymy, m.in. po zmniejszeniu objętości owoców. Nie ma jednej, idealnej temperatury dla wszystkich owoców – zależy ona od zawartości wody w danym produkcie (przykłady znajdziecie na poniższej grafice). Jeśli chodzi o jabłka i gruszki – nie musimy ich obierać. Te skórki i tak zazwyczaj się zjada 🙂 jest też bardziej tradycyjny sposób – suszenie na słońcu. Do tego jednak potrzebujemy odpowiedniej pory roku, temperatury i słońca – lato jednak za nami, więc obecnie nie skorzystamy z tej metody 🙁
Suszone owoce najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu w szczelnych opakowaniach z ograniczonym dostępem wilgoci oraz takich, do których nie dostaną się żadne insekty. Dobrym pomysłem są woreczki próżniowe. Teoretycznie odpowiednio wysuszone i trzymane w odpowiednich warunkach owoce mogą być przechowywane latami! Warto wypróbować ten sposób utrwalania żywności.
Przepis na kompot z suszu
Na Święta warto przygotować pyszny kompot z suszu! Przepis jest bardzo prosty! Czego potrzebujemy?
- 10 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych fig
- pół pomarańczy
- 3-4 plasterki cytryny
- 5 g goździków (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wrzucamy do wody i gotujemy przez 25 minut na małym ogniu. W międzyczasie kroimy pomarańczę i cytrynę na plasterki, dodajemy miód do gotującego się kompotu. Przelewamy gotowy kompot do szklanego naczynia, dodajemy pokrojone owoce i goździki – i gotowe 🙂 smacznego!