Skip to main content

Płatki owsiane – dlaczego warto je jeść?

2020-03-26

Porady

Autor: Kamila Kweczke

Płatki owsiane zawsze warto jest mieć w swoich zapasach. Można z nich przygotować owsiankę [klik], ciasteczka, batoniki [klik], muffinki [klik], zrobić z nich zdrową kruszonkę. Jak widzicie, można z nich wyczarować sporo dobroci! Jakie płatki wybrać? Zastanawiasz się czy kupić płatki błyskawiczne, górskie, zwykłe czy ekologiczne? Zwykłe powstają z całego ziarna, górskie otrzymuje się z […]

Płatki owsiane zawsze warto jest mieć w swoich zapasach. Można z nich przygotować owsiankę [klik], ciasteczka, batoniki [klik], muffinki [klik], zrobić z nich zdrową kruszonkę. Jak widzicie, można z nich wyczarować sporo dobroci!

Jakie płatki wybrać?

Zastanawiasz się czy kupić płatki błyskawiczne, górskie, zwykłe czy ekologiczne? Zwykłe powstają z całego ziarna, górskie otrzymuje się z krojonego lub łamanego ziarna, a błyskawiczne są rozdrobnione i poddane obróbce hydrometrycznej (dlatego tracą część swoich właściwości odżywczych). W rezultacie różnią się trochę zawartością składników mineralnych i witamin, a także sposobem przygotowania. Szperałam troszkę po artykułach i oto, co znalazłam:

  • najwięcej korzystnych beta-glukanów zawierają płatki ekologiczne
  • najwięcej błonnika ogółem zawierają płatki ekologiczne, a najmniej zwykłe
  • najwyższą ilość żelaza i cynku zawierają płatki górskie
  • płatki błyskawiczne mogą zawierać wyższe ilości szkodliwego ołowiu w porównaniu do innych płatków. Jednak nie są to ilości zagrażające zdrowiu.

Jakie wnioski? Najlepszym wyborem są płatki ekologiczne, ale również śmiało możesz sięgnąć po płatki górskie czy też zwykłe. Natomiast błyskawiczne będą najmniej korzystnym wyborem, ale jeśli nie ma innych w sklepie, a masz ochotę na płatki to możesz je kupić. Nie są one niezdrowe, tylko mają trochę gorsze parametry w porównaniu do innych rodzajów płatków.

Artykuły:

  • Achremowicz B., Haber T., Kaszuba J., Puchalski Cz., Wiśniewski R. Płatki zbożowe – ocena porównawcza, cz.1. Porównanie składu chemicznego i mineralnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2/2016, 97-102.
  • Achremowicz B., Kuczyński A.P., Puchalski Cz., Wiśniewski R., Kaszuba J. Porównanie jakości płatków owsianych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Nauka Przyroda Technologie. 2016, 10, 3.


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024