W święta często lubimy poszaleć z ilością jedzenia i zapominamy, że to tylko 2 dni, które niestety mijają w błyskawicznym tempie 😕 Po świątecznym czasie nieraz chce się zjeść coś bardziej codziennego, ale wypadałoby też wykorzystać jedzenie, które jest już gotowe i czeka… 🕐
💡 Jeśli macie teraz problem nadmiaru świątecznego jedzenia, to koniecznie wypróbujcie nasze wskazówki:
- Ugotowane jajka możecie przerobić na inne potrawy, a nadmiar surowych możecie zamrozić
- Żurek z powodzeniem może być zamrożony, ale należy go najpierw dokładnie odcedzić z dodatków
- Biała kiełbasa będzie świetnym urozmaiceniem zapiekanki ziemniaczanej, zup, gulaszu
- Z sałatki jarzynowej zrobicie szybką i pyszną zupę krem w kilka minut
- Wielkanocne ciasta, np. serniki, drożdżowe oraz babki możecie mrozić. Zapakujcie je najpierw w szczelne pojemniki, aby nie chłonęły zapachów
- Pieczone mięso – będzie świetnym dodatkiem do gulaszów, zup lub sałatek. Możecie je też ułożyć na domowej pizzy bądź dodać do omletów, jajecznicy. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 😀
Najczęściej wymienianą opcją jest mrożenie, które świetnie przedłuża trwałość potraw. Jeśli jednak nie chcecie mrozić lub zwyczajnie nie macie na to miejsca, to kolejną z opcji na wykorzystanie świątecznego jedzenia może być przekazanie go do miejscowych jadłodajni.
Zostało Wam trochę pyszności ze świątecznych stołów czy udało się przygotować idealne ilości? 🤔😊