BLOG
Wybierz kategorię
Czy tyjemy od tłuszczu

Bardzo często stykam się z takim zjawiskiem jak fobia tłuszczowa. Wszędzie się słyszy, że tłuszcz tuczy, jest sprawcą chorób serca, nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Diety niskotłuszczowe i produkty light od wielu lat podbijają rynek i cieszą się niesłabnącą popularnością. Tylko dlaczego, mimo że jemy […]


Dodano: 31 Maja 2016 Przez: Ewa Burzyńska
10 sposobów na przekonanie dziecka do warzyw

Warzywa są zdrowe, to oczywiste. Wiedzą to rodzice (i dlatego podają je swoim pociechom) i dzieci. Jednak to wcale nie oznacza, że dzieci z radością i zapałem zajadają warzywa na śniadanie, obiad i kolacje. Często, mimo starań rodziców, unikają ich jak ognia. To zmora większości […]


Dodano: 25 Maja 2016 Przez: Zuzanna Antecka
Ksylitol i stewia – dobre zamienniki cukru?

Nie ulega wątpliwości, że spożywamy coraz więcej białego cukru, zarówno w formie przetworzonej, jak i w czystej postaci. Producenci żywności skrupulatnie dodają cukier do ogólnodostępnych produktów w coraz większej ilości, niestety kosztem Naszego zdrowia. Jednakże, na rynku pojawiły się substancje wychodzące naprzeciw białemu cukrowi, które […]


Dodano: 24 Maja 2016 Przez: Paulina Lenart
Piwa smakowe, piwo z lemoniadą, a może cydr?

Jak się tylko robi cieplej to rośnie zainteresowanie napojami alkoholowymi. W ostatnich latach spore grono zwolenników zyskały piwa smakowe, piwa z lemoniadą i cydry. Zwłaszcza chętnie piją je osoby, które nie przepadają za zwykłym piwem. Co się kryje w piwie smakowym? Najbardziej popularne piwa smakowe […]


Dodano: 24 Maja 2016 Przez: Kamila Kweczke
Kaszki owocowe dla niemowląt

Kaszki – mleczne, bez mleka, z glutenem albo bez, ryżowe, kukurydziane, ekologiczne, pełnoziarniste, z owocami, na dobry sen – wybór jest tak duży, że można się zgubić. Z owocami czy bez? Najlepszym wyborem będą kaszki jednoskładnikowe, np. jaglane, gryczane, orkiszowe. Nie zawierają one cukru, aromatów […]


Dodano: 23 Maja 2016 Przez: Kamila Kweczke
Cały ten cukier – recenzja książki

Moim zdaniem książka „Cały ten cukier” jest lekturą obowiązkową każdego konsumenta. Polecam Ci również moją ulubioną pozycję Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze Michaela Mossa. Cały ten cukier Autorem książki jest Damon Gameau. Nie jest on ekspertem w dziedzinie żywienia, dlatego nie musicie […]


Dodano: 22 Maja 2016 Przez: Kamila Kweczke

Baza składników Poznaj bazę składników