żywność barwiąca ekstrakt z papryki

KATEGORIA | Barwniki

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie żywności barwiącej ekstrakt z papryki może prowadzić do wystąpienia niepożądanych skutków zdrowotnych. Najczęściej zgłaszanym objawem jest podrażnienie błon śluzowych jamy ustnej oraz układu pokarmowego. Osoby z chorobami przewodu pokarmowego mogą odczuć ból brzucha, wzdęcia oraz nudności. Ponadto, u osób z astmą może dojść do zaostrzenia objawów choroby. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek nieprzyjemnych objawów po spożyciu żywności zawierającej ekstrakt z papryki, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Ekstrakt z papryki to naturalny barwnik spożywczy

Funkcja

Składnik żywnościowy ekstrakt z kurkumy stosowany jest głównie jako naturalny barwnik w produktach spożywczych. Jest to bezpieczny i skuteczny sposób na uzyskanie intensywnego, żółtego koloru w żywności, zwłaszcza w produktach piekarniczych, przetworach mięsnych oraz przyprawach. Oprócz funkcji barwiącej, ekstrakt z kurkumy wykazuje również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co wpływa pozytywnie na zdrowie konsumentów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik