żywność barwiąca ekstrakt z czarnej marchwi

KATEGORIA | Barwniki

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Po spożyciu żywności barwiącej ekstraktem z czarnej marchwi nie zanotowano żadnych poważnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Jednakże, istnieje możliwość wystąpienia reakcji alergicznych u niektórych osób. Ponadto, nadmierne spożycie może prowadzić do przebarwień zębów i języka. W celu uniknięcia tych problemów, zaleca się spożywanie tej żywności w umiarkowanych ilościach i stosowanie odpowiedniej higieny jamy ustnej.

Informacje o składniku

Ekstrakt z czarnej marchwi jest naturalnym barwnikiem spożywczym

Funkcja

Składnik żywej kultury bakterii mlekowych w produktach spożywczych pełni funkcję probiotyczną, czyli wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit człowieka poprzez zwiększenie ilości i aktywności pożytecznych bakterii. Bakterie te pomagają w trawieniu pokarmów oraz wzmocnieniu układu odpornościowego organizmu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik