żywe kultury bakterii kefirowych

KATEGORIA | Bakterie

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości kultury bakterii kefirowych może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wzdęcia lub bóle brzucha.

Informacje o składniku

Kefir to produkt spożywczy wytwarzany z mleka, zawierający żywe kultury bakterii i drożdży, które wpływają pozytywnie na trawienie i układ odpornościowy.

Funkcja

Składnik żywej kultury bakterii kefirowych pełni funkcję fermentacyjną w trakcie procesu produkcji kefiru. Bakterie te rozkładają laktozę (cukier znajdujący się w mleku) i produkują kwas mlekowy, który nadaje kefirowi charakterystyczny smak i konsystencję. Ponadto, kultury bakterii kefirowych wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit człowieka, co może wpłynąć pozytywnie na zdrowie.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik