żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych

KATEGORIA | Bakterie

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych to wystąpienie biegunek.

Informacje o składniku

Kefir to produkt spożywczy zawierający żywe kultury bakterii i drożdży, który może korzystnie wpłynąć na układ trawienny.

Funkcja

Składnik żywej kultury bakterii i drożdży kefirowych pełni funkcję probiotyczną, co oznacza, że wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Bakterie te produkują enzymy, które pomagają w trawieniu laktozy oraz innych składników pokarmowych, co może być szczególnie korzystne dla osób z nietolerancją laktozy. Ponadto, składnik ten może pomóc w wzmocnieniu układu odpornościowego i zapobieganiu infekcjom jelitowym.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik