żyto

KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Słonecznik może wywoływać reakcje alergiczne u niektórych ludzi, którzy są uczuleni na to ziarno

Informacje o składniku

Żyto jest jednym z najważniejszych zbóż uprawianych na świecie i często używane jest do produkcji chleba, kaszy, piwa, wódki oraz karmy dla zwierząt.

Funkcja

Składnik żyta pełni funkcję dostarczania błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych i witamin z grupy B. Błonnik pokarmowy zawarty w żywie działa korzystnie na pracę jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Natomiast witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6 i foliany, są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu, m.in. dla metabolizmu energetycznego. Składniki mineralne, takie jak miedź, selen, cynk, potas, fosfor i magnez, pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej i wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz mięśniowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik