żurawina cięta

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości żurawiny może prowadzić do biegunki oraz podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Informacje o składniku

Żurawina cięta to suszony owoc o intensywnym, kwaśno-słodkim smaku, idealny jako dodatek do mięs, sałatek czy deserów.

Funkcja

Składnik żurawiny ciętej pełni wiele funkcji w żywieniu człowieka. Jest to bogate źródło witaminy C, przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego, który pomaga w regulacji funkcji jelitowych oraz obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, żurawina cięta ma właściwości antybakteryjne i może pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Dodatkowo, żurawina cięta może mieć korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej oraz układu sercowo-naczyniowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik