żółtka jaj

KATEGORIA | nabiał

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi żółtka jaj może polegać na zwiększeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Informacje o składniku

Żółtko jaja jest bogate w białka, kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E oraz K i cholsterol, ale jednocześnie ma niską zawartość błonnika i węglowodanów.

Funkcja

Składnikami żywieniowymi żółtka jaj są między innymi tłuszcze, białka, węglowodany, witaminy A, D, E, K oraz związki mineralne takie jak fosfor, żelazo, cynk, miedź i selen. Funkcją tłuszczów jest dostarczanie energii oraz przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, natomiast białka służą głównie do budowy tkanek i jako źródło aminokwasów. Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a żółtko jaj stanowi dobrą ich źródło.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik