żółte nasiona lnu

KATEGORIA | Nasiona oleiste

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Nie jestem w stanie opisać działań niepożądanych składnika, ponieważ nie podano mi informacji o danym składniku lub substancji znajdującej się w żółtych nasionach lnu.

Informacje o składniku

Żółte nasiona lnu to smaczny i zdrowy produkt spożywczy, bogaty w błonnik, białko i kwasy tłuszczowe omega-3.

Funkcja

Składnikami żółtych nasion lnu są błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Błonnik pełni funkcję regulacyjną w układzie pokarmowym, a jego obecność w diecie zapobiega zaparciom. Białko jest źródłem aminokwasów niezbędnych dla organizmu, a tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Nasiona lnu są również bogatym źródłem węglowodanów, witamin (głównie witaminy E) i składników mineralnych (m.in. magnezu, fosforu, potasu i cynku), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik