Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika żółtej marchwi na ludzi może być przejściowy odcień skóry na żółto.
Żółta marchew zawiera więcej antyoksydantów i karotenoidów niż tradycyjna marchew, co może wpłynąć na poprawę widzenia, układu odpornościowego i zdrowia skóry.
Składnik beta-karoten w żółtej marchewce jest przekształcany w organizmie na witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, skóry, układu odpornościowego oraz rozwoju kości. Jest to ważny składnik diety, zwłaszcza dla osób, które nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy A z innych źródeł. Dodatkowo, żółta marchew zawiera także błonnik, potas oraz witaminę C.