żółcień pomarańczowa

KATEGORIA | Żółcień pomarańczowa jest substancją barwiącą, która należy do grupy substancji czynnych

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Potencjalne zagrożenia dla człowieka po użyciu lub spożyciu Żółci pomarańczowej to: silne reakcje alergiczne, uszkodzenie wątroby, zaburzenia neurologiczne, problemy z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach, nawet śmierć.

Informacje o składniku

Żółcień pomarańczowa, znana również jako E110, to syntetyczny barwnik spożywczy, który nadaje żywym pomarańczowym odcieniom produktów spożywczych, takich jak soki, napoje gazowane, słodycze i barwniki spożywcze. Jest stosowana w przemyśle spożywczym od lat i spełnia wymagane normy bezpieczeństwa.

Funkcja

Żółcień pomarańczowa pełni funkcję barwnika w kosmetykach oraz żywności

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik