zmodyfikowana skrobia ziemniaczana

KATEGORIA | Zagęszczacze

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika zmodyfikowanej skrobi ziemniaczanej na ludzi to alergia

Informacje o składniku

Zmodyfikowana skrobia ziemniaczana jest powszechnie używanym składnikiem w przemyśle spożywczym jako zagęstnik, stabilizator i emulgator, jednakże jej wpływ na zdrowie człowieka jest kontrowersyjny ze względu na proces modyfikacji chemicznej, który może wpłynąć na właściwości składnika i przyswajalność przez organizm.

Funkcja

Składnik żywieniowy - zmodyfikowana skrobia ziemniaczana - pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą, stosowaną w przemyśle spożywczym do poprawy konsystencji i tekstury produktów. Jest to substancja otrzymywana przez chemiczną lub enzymatyczną modyfikację skrobi ziemniaczanej, która pozwala na zmianę jej właściwości fizykochemicznych i funkcjonalnych. Zmodyfikowana skrobia ziemniaczana jest często wykorzystywana jako zagęstnik w zupach, sosach, galaretkach, słodyczach oraz jako stabilizator w produktach mlecznych, mięsnych i piekarniczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik