Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zagęszczacze
uważaj na...
Możliwe działanie niepożądane składnika zmodyfikowanej skrobi ziemniaczanej na ludzi to alergia
Zmodyfikowana skrobia ziemniaczana jest powszechnie używanym składnikiem w przemyśle spożywczym jako zagęstnik, stabilizator i emulgator, jednakże jej wpływ na zdrowie człowieka jest kontrowersyjny ze względu na proces modyfikacji chemicznej, który może wpłynąć na właściwości składnika i przyswajalność przez organizm.
Składnik żywieniowy - zmodyfikowana skrobia ziemniaczana - pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą, stosowaną w przemyśle spożywczym do poprawy konsystencji i tekstury produktów. Jest to substancja otrzymywana przez chemiczną lub enzymatyczną modyfikację skrobi ziemniaczanej, która pozwala na zmianę jej właściwości fizykochemicznych i funkcjonalnych. Zmodyfikowana skrobia ziemniaczana jest często wykorzystywana jako zagęstnik w zupach, sosach, galaretkach, słodyczach oraz jako stabilizator w produktach mlecznych, mięsnych i piekarniczych.