Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zioła i przyprawy
dobry składnik
Spożycie dużej ilości olejku z bazylia może spowodować problemy z trawieniem oraz podrażnienie skóry i błon śluzowych.
Bazylia to zioło, które stanowi doskonały dodatek smakowy do wielu potraw, takich jak sałatki, makarony czy sosy, a także posiada liczne właściwości prozdrowotne.
Składnikami odżywczymi w ziole bazylia są przede wszystkim witamina K, mangan, witamina A oraz witamina C. Bazylia zawiera również przeciwutleniacze, takie jak kwas rozmarynowy i kwas kawowy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Ponadto, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, bazylia może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie.