Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Cukry
uważaj na...
Spożycie zbyt dużej ilości syropu glukozowego ziemniaczanego może prowadzić do wzrostu ryzyka wystąpienia otyłości i cukrzycy.
Syrop glukozowy z ziemniaków to powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym słodzik, który ma wysoki indeks glikemiczny i może negatywnie wpłynąć na poziom cukru we krwi.
Składnikom w żywieniu ziemniaczany syrop glukozowy pełnią funkcję źródła energii. Jest on bogaty w cukry proste, głównie glukozę i fruktozę, co czyni go szybko przyswajalnym przez organizm. W przemyśle spożywczym jest stosowany jako słodzik w napojach, słodyczach i innych produktach spożywczych. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru, zaleca się spożywanie go w umiarkowanych ilościach.