Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi zielonej i żółtej cukinii to pojawienie się objawów alergicznych, takich jak swędzenie, wysypka, obrzęk lub trudności w oddychaniu.
Zielona i żółta cukinia są niskokalorycznymi warzywami, bogatymi w błonnik, witaminę C oraz magnez, a ich regularne spożywanie może wpłynąć korzystnie na układ trawienny i przeciwdziałać chorobom serca.
Zarówno zielona, jak i żółta cukinia są dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C, witamina A, witamina K, potas i magnez. Składnikami odżywczymi odpowiedzialnymi za kolor tych warzyw są przede wszystkim karotenoidy, takie jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Odpowiadają one za wiele korzyści dla zdrowia, w tym pomagają w utrzymaniu dobrego wzroku, poprawiają odporność organizmu i chronią przed chorobami serca. Ponadto, cukinia jest niskokaloryczna i może pomóc w utracie wagi.