zielona fasola szparagowa

KATEGORIA | Warzywa

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości zieleni fasoli szparagowej może prowadzić do biegunki i nudności u niektórych osób.

Informacje o składniku

Zielona fasola szparagowa jest źródłem białka, błonnika, witaminy C, folianów oraz żelaza i wpływa korzystnie na trawienie, regulację poziomu cukru we krwi oraz redukcję ryzyka chorób serca.

Funkcja

Zielona fasola szparagowa jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez i mangan. Białko zawarte w fasoli jest niezwykle ważne dla organizmu, ponieważ jest ono niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów i hormonów. Błonnik z kolei reguluje trawienie i działa oczyszczająco na organizm. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni przed stresem oksydacyjnym, a także wspomaga układ odpornościowy. Kwas foliowy jest ważnym składnikiem, szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. Natomiast potas, magnez i mangan wpływają korzystnie na układ nerwowy i mięśniowy, a także na gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik