Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie dużej ilości zieleni fasoli szparagowej może prowadzić do biegunki i nudności u niektórych osób.
Zielona fasola szparagowa jest źródłem białka, błonnika, witaminy C, folianów oraz żelaza i wpływa korzystnie na trawienie, regulację poziomu cukru we krwi oraz redukcję ryzyka chorób serca.
Zielona fasola szparagowa jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez i mangan. Białko zawarte w fasoli jest niezwykle ważne dla organizmu, ponieważ jest ono niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów i hormonów. Błonnik z kolei reguluje trawienie i działa oczyszczająco na organizm. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni przed stresem oksydacyjnym, a także wspomaga układ odpornościowy. Kwas foliowy jest ważnym składnikiem, szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. Natomiast potas, magnez i mangan wpływają korzystnie na układ nerwowy i mięśniowy, a także na gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie.