Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie ziela pokrzywy może powodować niepożądane skutki dla zdrowia ludzkiego. Pokrzywa zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może powodować problemy z układem trawiennym, takie jak biegunka, wymioty i bóle brzucha. Ponadto, osoby z chorobami nerek powinny unikać pokrzywy, ponieważ może to prowadzić do zaostrzenia choroby nerek. W przypadku spożycia większej ilości pokrzywy niż zalecana, skutki uboczne mogą być poważne, w tym niedociśnienie tętnicze, drgawki i problemy z oddychaniem. Dlatego zawsze należy zachować ostrożność przy spożywaniu ziela pokrzywy i najlepiej skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Ziela pokrzywy są bogate w składniki odżywcze i mają wiele korzyści zdrowotnych
Składnik ziela męczennicy, czyli kwas salicylowy, jest stosowany w przemyśle spożywczym jako konserwant i przeciwutleniacz. Kwas salicylowy jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym jako składnik wielu produktów, takich jak szampony, balsamy czy kremy. W lecznictwie ziele męczennicy wykorzystywane jest jako roślina o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Jednak stosowanie męczennicy w celach leczniczych powinno odbywać się pod nadzorem lekarza, ze względu na możliwe działania niepożądane i interakcje z lekami.