ziarno żyta

KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Skrzepy krwi z powodu reakcji alergicznej na gliadyny mogą wystąpić u osób spożywających ziarno żyta.

Informacje o składniku

Ziarno żyta to naturalny produkt spożywczy o wysokiej zawartości błonnika, białka i minerałów

Funkcja

Składnikami odżywczymi obecnymi w ziarnach żyta są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Ziarno żyta jest szczególnie bogate w błonnik pokarmowy, co sprzyja prawidłowemu trawieniu oraz zapobiega chorobom układu pokarmowego. Ponadto, zawiera witaminy z grupy B, m.in. niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, żelazo i magnez. Ziarno żyta pełni ważną funkcję w diecie, jako składnik węglowodanowy, który zapewnia organizmowi energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik