Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe
dobry składnik
Skrzepy krwi z powodu reakcji alergicznej na gliadyny mogą wystąpić u osób spożywających ziarno żyta.
Ziarno żyta to naturalny produkt spożywczy o wysokiej zawartości błonnika, białka i minerałów
Składnikami odżywczymi obecnymi w ziarnach żyta są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Ziarno żyta jest szczególnie bogate w błonnik pokarmowy, co sprzyja prawidłowemu trawieniu oraz zapobiega chorobom układu pokarmowego. Ponadto, zawiera witaminy z grupy B, m.in. niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, żelazo i magnez. Ziarno żyta pełni ważną funkcję w diecie, jako składnik węglowodanowy, który zapewnia organizmowi energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania.