Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa strączkowe
dobry składnik
Ziarno soczewicy może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka, jeśli zostanie spożyte w niewłaściwy sposób lub w nadmiernych ilościach. Przede wszystkim, surowe lub niedogotowane ziarna soczewicy mogą zawierać bakterie lub wirusy, które mogą powodować choroby żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka czy wymioty. Ponadto, ziarno soczewicy jest bogate w puryny, co oznacza, że osoby z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w organizmie mogą doświadczać nasilonych objawów choroby dny moczanowej po spożyciu większych ilości soczewicy. Wreszcie, osoby z alergią pokarmową na strączkowe powinny unikać spożywania soczewicy, ponieważ może to prowadzić do wystąpienia objawów alergii, takich jak wysypka, obrzęk czy trudności z oddychaniem. Podsumowując, spożywanie ziarna soczewicy może być korzystne dla zdrowia, ale tylko w umiarkowanych ilościach oraz po odpowiednim przygotowaniu, takim jak gotowanie lub pieczenie. Osoby z chorobami dny moczanowej czy alergią pokarmową powinny unikać spożywania soczewicy lub skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem.
Ziarno soczewicy, bogate w białko roślinne.
Składnik dodatkowy