Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Ziarna sezamu mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, szczególnie w przypadku nadwrażliwości lub alergii na niektóre składniki. Mogą wystąpić objawy alergii, takie jak: trudności w oddychaniu, wysypka skórna, obrzęk, biegunka, nudności i wymioty. Ponadto ziarna sezamu mogą być trudne do strawienia przez osoby z chorobami jelitowymi lub z zaburzeniami trawienia. W przypadku spożycia dużych ilości ziaren sezamu, możliwe jest wystąpienie blokady jelitowej, co może wymagać interwencji medycznej. Dlatego ważne jest, aby spożywać ziarna sezamu z umiarem i uważać na wszelkie niepożądane objawy.
Ziarno sezamu jest bogate w białko i zdrowe tłuszcze
Składnik ziarno sezamowe w produktach spożywczych pełni wiele funkcji. Jest on dodawany do wypieków, chleba, ciast i innych produktów piekarniczych dla poprawienia smaku i aromatu. Ziarno sezamowe jest również bogatym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Ponadto, ziarno sezamowe ma właściwości wiążące wodę i tłuszcz, co pomaga zachować odpowiednią konsystencję produktów spożywczych.