ziarno gorczycy czarnej

KATEGORIA | Przyprawy

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie ziaren gorczycy czarnej w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych. Gorczyca czarna zawiera glukozynolany, które pod wpływem enzymów mogą ulec rozkładowi i przekształcić się w izotiocyjaniany. Spożycie dużej ilości izotiocyjanianów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenia wątroby, nerek, tarczycy oraz układu nerwowego. Ponadto, mogą wystąpić objawy alergiczne, takie jak wysypka, pokrzywka, obrzęk gardła i trudności w oddychaniu. Osoby z chorobami tarczycy, nerek i wątroby powinny unikać spożywania gorczycy czarnej. W przypadku jakichkolwiek objawów niepokojących po spożyciu gorczycy czarnej, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Ziarno gorczycy czarnej to małe, czarne ziarenka o ostrym smaku i zapachu, które są popularnym składnikiem kuchni indyjskiej i meksykańskiej.

Funkcja

Składnik w żywności, jakim jest ziarno gorczycy czarnej, pełni funkcję źródła białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Białko zawarte w ziarnie gorczycy czarnej jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka i stanowi ważny element diety wegetariańskiej oraz wegańskiej. Błonnik pokarmowy natomiast wpływa korzystnie na trawienie, regulację poziomu glukozy we krwi oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik