Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe
dobry składnik
Po spożyciu ziaren pszenicy przez człowieka potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia mogą być nietolerancja glutenu, alergia na pszenicę oraz zatrucia pokarmowe spowodowane grzybami, które mogą rozwijać się na pszenicy. W przypadku nietolerancji glutenu, osoby, które spożywają pszenicę doświadczają reakcji alergicznych, takich jak biegunka, bóle brzucha, wzdęcia i wymioty. Alergia na pszenicę może objawiać się różnymi objawami, w tym obrzękiem warg, trudnościami w oddychaniu, a nawet wstrząsem anafilaktycznym. Zatrucia pokarmowe związane z pszenicą mogą wystąpić, jeśli ziarna są skażone grzybami, które produkują toksyny. Te toksyny mogą powodować nudności, wymioty i biegunkę.
Ziarna pszenicy są bogate w błonnik, białko i składniki mineralne
Składnik ziarna łuskanej, czyli błonnik pokarmowy, pełni wiele ważnych funkcji w produktach spożywczych. Przede wszystkim zwiększa objętość posiłku i wpływa korzystnie na proces trawienia. Błonnik pokarmowy wpływa na tempo przyswajania cukrów oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, składnik ten poprawia perystaltykę jelit, co ułatwia proces wypróżniania i zapobiega zaparciom. Warto zaznaczyć, że błonnik pokarmowy nie zawiera wartości odżywczych, jednak jego spożywanie jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.