zakwas pszenny mąka pszenna

KATEGORIA | Zakwas

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie zakwasu pszennego lub mąki pszennej może powodować objawy nietolerancji glutenu u osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.

Informacje o składniku

Zakwas pszenny to naturalny starter do wypieku chleba, przygotowywany z mąki pszennej

Funkcja

Składnik zakwasu pszennego, mąka pszenna, pełni rolę źródła skrobi, która jest niezbędna dla drobnoustrojów w procesie fermentacji. Mąka pszenna stanowi również źródło białka, co jest ważne dla rozwoju i wzrostu drobnoustrojów. Dodatkowo, mąka pszenna zawiera składniki mineralne, takie jak żelazo i wapń, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania drobnoustrojów i poprawy wartości odżywczych zakwasu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik