zagęszczony sok z cytryny

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Spożycie zagęszczonego soku z cytryny w dużych ilościach może powodować uszkodzenia szkliwa zębów

Informacje o składniku

Zagęszczony sok z cytryny to składnik spożywczy, który dodaje kwaśnego smaku i aromatu potrawom

Funkcja

Składnikami soku z cytryny są witamina C oraz kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy. Witamina C jest ważnym antyoksydantem oraz niezbędnym składnikiem do produkcji kolagenu, który wzmacnia skórę, kości, mięśnie i tkanki. Kwas cytrynowy może pomóc w trawieniu poprzez stymulowanie produkcji enzymów trawieniowych. Ponadto, kwas cytrynowy może pomóc w zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych poprzez zwiększenie pH moczu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik