zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego

KATEGORIA | Soki

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi spożywających zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego to podrażnienie błony śluzowej jamy ustnej oraz przełyku.

Informacje o składniku

Składnik ten jest bogaty w witaminę C, kwasy organiczne oraz flawonoidy, a jego dodanie do potraw może nie tylko poprawić ich smak, ale także przyspieszyć trawienie pokarmów i wpłynąć korzystnie na procesy trawienne w organizmie człowieka.

Funkcja

Składnik, który jest dodawany do zagęszczonego soku cytrynowego w celu korekty smaku kwaśnego, to zazwyczaj cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Ich funkcją jest zniwelowanie nadmiaru kwaśności i nadanie odpowiedniego balansu pomiędzy kwaśnością, a słodyczą napoju. Warto jednak pamiętać, że cukier to składnik kaloryczny, więc należy zwrócić uwagę na ilość dodawaną do soku.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik