Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białka (proteiny)
dobry składnik
Spożycie zagęszczonej słodkiej serwatki z mleka może prowadzić do kilku potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim, ta słodka serwatka jest bardzo bogata w cukier, co może przyczynić się do problemów z cukrzycą, nadwagą i innymi chorobami metabolicznymi. Ponadto, niektóre produkty mleczne, w tym zagęszczona słodka serwatka, mogą zawierać duże ilości tłuszczu, a spożywanie dużej ilości tłuszczu może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i innych chorób związanych z otyłością. Wreszcie, niektóre osoby mogą być uczulone na białka mleka, co może prowadzić do reakcji alergicznych po spożyciu zagęszczonej słodkiej serwatki z mleka. W związku z tym, osoby z cukrzycą, nadwagą, chorobami serca lub alergiami na białka mleka powinny spożywać tę słodką serwatkę z umiarem lub całkowicie jej unikać.
Produkt spożywczy zagęszczony słodką serwatką z mleka
Składnik zagęszczona serwatka z mleka jest często stosowany w produktach spożywczych jako dodatek mający na celu poprawę tekstury, konsystencji i smaku produktu. Jego funkcją jest przede wszystkim zagęszczanie produktów, dzięki czemu stają się one bardziej kremowe i gęste. Ponadto, składnik ten może także wpływać na poprawę stabilności emulsji, a także zwiększenie trwałości produktu przez opóźnienie procesów utleniania tłuszczów.