zagęszczona serwatka z mleka

KATEGORIA | Białka (proteiny)

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Zagęszczona serwatka z mleka może zawierać wysoką ilość laktozy, co może stanowić zagrożenie dla osób z nietolerancją laktozy. Ponadto, serwatka może zawierać duże ilości białka, co może obciążać nerki i wątrobę, zwłaszcza u osób z chorobami tych narządów. Ostatecznie, spożycie zbyt dużej ilości serwatki może prowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała oraz zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. W związku z tym, zaleca się spożywanie zagęszczonej serwatki z umiarem i w ramach zrównoważonej diety.

Informacje o składniku

Zagęszczona serwatka z mleka to produkt spożywczy o wysokiej zawartości białka i wartości odżywczej.

Funkcja

Funkcją składnika zagęszczającego skrobia w produktach spożywczych jest zwiększenie lepkości i gęstości produktu, co przekłada się na jego konsystencję. Skrobia może być wykorzystywana do zagęszczania sosów, zup, dżemów, musów oraz innych produktów spożywczych. Dzięki temu składnikowi produkty spożywcze zyskują lepszą jakość, trwalszość oraz atrakcyjny wygląd. Skrobia jest również stosowana jako stabilizator i emulgator.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik