Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | napoje
dobry składnik
Po spożyciu yerba mate (Ilex paraguariensis) mogą wystąpić następujące potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka: 1. Ryzyko uszkodzenia wątroby - nadmierne spożycie yerba mate może wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie wątroby i prowadzić do uszkodzeń tego narządu. 2. Zwiększone ryzyko chorób nowotworowych - badania sugerują, że za częste picie yerba mate może zwiększać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, piersi lub układu moczowego. 3. Zwiększone ryzyko chorób układu krążenia - zbyt częste picie yerba mate może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. 4. Problemy z trawieniem - nadmierne spożycie yerba mate może prowadzić do biegunek, wzdęć brzucha i innych problemów z trawieniem. 5. Problemy z układem nerwowym - w niektórych przypadkach picie yerba mate może prowadzić do nerwowości, bezsenności i innych problemów z układem nerwowym. Z powyższych powodów należy spożywać yerba mate z umiarem i zawsze konsultować się z lekarzem w przypadku wystąpienia niepożądanych objawów.
Yerba mate Llex Paraguariensis is a type of food product that is commonly consumed as a tea in South America, known for its unique flavor and potential health benefits.
Składnik yerba mate liść jest często dodawany do produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości pobudzające. Yerba mate zawiera kofeinę, teobrominę i teofilinę, co sprawia, że jest skutecznym środkiem pobudzającym. Ponadto, liście yerba mate są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo. Z tego powodu składnik yerba mate liść jest często stosowany w produktach energetyzujących, napojach i suplementach diety mających na celu poprawę koncentracji i redukcję zmęczenia.