wysokofruktozowy syrop kukurydziany

KATEGORIA | Słodziki i substancje słodzące

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Spożycie wysokofruktozowego syropu kukurydzianego może zwiększać ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

Informacje o składniku

Wysokofruktozowy syrop kukurydziany to produkt spożywczy o słodkim smaku, otrzymywany przez przetworzenie kukurydzy i zawierający więcej fruktozy niż glukozy.

Funkcja

Składnik wysokofruktozowy syrop kukurydziany jest stosowany głównie jako słodzik i zagęszczacz w przemyśle spożywczym. Jest często stosowany do poprawy smaku i tekstury produktów spożywczych, takich jak napoje, dżemy, ciasta i sosy. Może również być stosowany do przedłużania trwałości produktów spożywczych dzięki swoim właściwościom zachowującym wilgoć.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik