wyekstrahowane zmielone laski wanilii

KATEGORIA | Przyprawy i zioła

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika wyekstrahowanego zmielonych lasek wanilii na ludzi to alergia.

Informacje o składniku

Laska wanilii jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zawiera naturalne substancje przeciwzapalne oraz jest stosowana jako alternatywny środek słodzący w wielu przepisach kulinarnych.

Funkcja

Składnik wyekstrahowany zmielonych lasek wanilii, czyli wanilina, jest stosowany głównie jako aromatyzator w różnego rodzaju produktach spożywczych, takich jak ciasta, ciastka, lody, napoje, a także w wyrobach cukierniczych i lodziarskich. Wanilina nie zawiera większej ilości składników odżywczych i nie ma znaczenia żywieniowego, ale wpływa na smak i zapach produktów spożywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik