Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i zioła
dobry składnik
Spożycie wyciągu z pieprzu kajeńskiego może spowodować pewne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Głównym składnikiem aktywnym pieprzu kajeńskiego jest kapsaicyna, która może powodować reakcje uczuleniowe u niektórych osób. Osoby z nadwrażliwością na kapsaicynę mogą doświadczyć reakcji skórnych, takich jak swędzenie, pieczenie i wysypka, a także objawów układu oddechowego, takich jak kichanie i kaszel. Spożywanie dużej ilości wyciągu z pieprzu kajeńskiego może również prowadzić do objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka, nudności i wymioty. Osoby z chorobami jelit, takimi jak choroba wrzodowa żołądka lub zapalenie jelita grubego, powinny unikać spożywania pieprzu kajeńskiego w dużych ilościach. Wreszcie, przyjmowanie dużych dawek wyciągu z pieprzu kajeńskiego może również wpływać na skuteczność niektórych leków, takich jak leki przeciwzakrzepowe i leki przeciwpadaczkowe. Dlatego przed rozpoczęciem spożywania wyciągu z pieprzu kajeńskiego lub jakichkolwiek innych suplementów diety, należy skonsultować się z lekarzem.
Wyciąg z pieprzu kajeńskiego to produkt spożywczy o ostrym smaku i zapachu, który często jest wykorzystywany jako dodatek do potraw, aby dodać im pikantności.
Składnik wyciąg z papryki, czyli kapsaicyna, jest stosowany w produktach spożywczych jako przyprawa lub dodatek smakowy. Kapsaicyna jest również stosowana w suplementach diety ze względu na jej właściwości odchudzające i przeciwzapalne. W produktach spożywczych, kapsaicyna może mieć działanie pobudzające na układ trawienny i przyspieszać metabolizm.