Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Regulatory kwasowości
dobry składnik
Spożycie wodorowęglanu sodu w nadmiarze może prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Zbyt wysoki poziom sodu we krwi może również przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i nerek. Długotrwałe spożywanie wodorowęglanu sodu może również wpłynąć na funkcjonowanie układu pokarmowego, prowadząc do zgag, bólów brzucha i biegunek. Dlatego ważne jest, aby spożywać ten produkt z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości warto skonsultować się z lekarzem.
Wodorowęglan sodu jest powszechnie stosowany jako regulator kwasowości w produktach spożywczych
Sód wodorowęglan (NaHCO3) jest stosowany jako składnik regulatora kwasowości w niektórych produktach spożywczych. Funkcją tego składnika jest regulacja pH produktu, czyli utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasowości lub zasadowości. W zależności od potrzeb, sód wodorowęglan może działać jako substancja zakwaszająca lub zasadowiająca, umożliwiając dostosowanie pH produktu do wymaganych standardów.