witaminy A i D

KATEGORIA | Witaminy

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Nadmierny spożycie witaminy A może prowadzić do uszkodzenia wątroby i kości, a z kolei nadmiar witaminy D może powodować hiperkalcemię oraz uszkodzenia nerek.

Informacje o składniku

Witamina A znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast witamina D jest wytwarzana przez organizm w wyniku ekspozycji na promienie słoneczne.

Funkcja

Funkcją składnika w żywieniu witaminy A i D jest regulacja procesów metabolicznych, wzrost i rozwój organizmu, a także utrzymanie prawidłowej struktury i funkcji szeregu tkanek, w tym kości, skóry i nabłonków. Witamina A i D odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także wpływają na proces widzenia i prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik