Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
dobry składnik
Spożycie zalecanej dawki witaminy D3 nie powoduje zagrożeń dla zdrowia człowieka. Jednak przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy D3 może prowadzić do hiperkalcemii, czyli zwiększonego stężenia wapnia we krwi. Objawami nadmiaru witaminy D3 mogą być nudności, wymioty, bóle głowy, bóle mięśni i stawów, a w przypadkach bardzo wysokich dawek - uszkodzenie nerek i serca. Dlatego zawsze należy przestrzegać zaleceń dotyczących dawkowania witaminy D3 i nie przekraczać zalecanych ilości tego składnika.
Witamina D3 (cholekalcyferol) jest ważnym składnikiem diety, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Funkcja składnika witamina D3 w produktach spożywczych polega na regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej poprzez zwiększenie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego oraz zwiększenie retencji wapnia i fosforanów w kościach i zębach. Witamina D3 wpływa również na wiele innych procesów metabolicznych, takich jak wzrost i różnicowanie komórek, synteza białek oraz regulacja odporności organizmu.