Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
dobry składnik
Spożycie zalecanej dawki witaminy D3 nie powinno stanowić zagrożenia dla zdrowia człowieka, jednak nadmiar tej witaminy może prowadzić do hipervitaminozy D. Objawy hipervitaminozy D mogą obejmować osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty, biegunkę i problemy z sercem. W skrajnych przypadkach nadmierna ilość witaminy D może prowadzić do uszkodzenia nerek i poważnych zaburzeń metabolicznych. Dlatego też, przed zażywaniem suplementów z witaminą D3 zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.
Witamina D3 jest ważnym składnikiem diety, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
Funkcją składnika witamina D2 w produktach spożywczych jest przede wszystkim regulacja procesów związanych z metabolizmem wapnia i fosforu w organizmie. Witamina D2 pomaga wchłaniać i magazynować wapń i fosfor w kościach, co wpływa na ich wzrost i utrzymanie właściwej struktury. Ponadto, witamina D2 może wpływać na układ odpornościowy oraz układ hormonalny, a także odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom serca i cukrzycy.