Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Witaminy
dobry składnik
Spożycie nadmiernych ilości witaminy B3 może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych, takich jak: 1. Skórne reakcje alergiczne 2. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka 3. Wzrost poziomu cukru we krwi 4. Zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych 5. Zaburzenia funkcji wątroby 6. Zasadowica 7. Zaburzenia nerwowo-mięśniowe Warto zwrócić uwagę, że spożycie nadmiernych ilości witaminy B3 jest rzadkie, a zwykle ogranicza się do przypadków suplementacji. Dlatego zwykle witamina B3 zawarta w diecie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka.
Witamina B3 jest ważnym składnikiem diety, który pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i układu nerwowego.
Witamina B2 (ryboflawina) pełni wiele funkcji w organizmie, w tym przyczynia się do utrzymania zdrowia skóry, reguluje pracę układu nerwowego oraz wspomaga produkcję czerwonych krwinek. W produktach spożywczych ryboflawina działa jako koenzym, który bierze udział w reakcjach metabolicznych, takich jak produkcja energii z węglowodanów, tłuszczów i białek. Produkty spożywcze bogate w witaminę B2 to między innymi orzechy, mięso, mleko i jego przetwory, a także zielone warzywa liściaste.