Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Witaminy
dobry składnik
Nie ma znanych poważnych zagrożeń dla zdrowia związanych z nadmiernym spożyciem witaminy B12. Zwykle organizm człowieka wydala w nadmiarze tę witaminę z moczem. Nie ma również stwierdzonych skutków ubocznych związanych z długotrwałym spożywaniem suplementów witaminy B12. Jedynym potencjalnym zagrożeniem jest ryzyko alergii na witaminę B12 lub składniki suplementów diety zawierających tę witaminę. Dlatego osoby z alergią pokarmową powinny skonsultować się z lekarzem przed zażyciem suplementów.
Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.
Witamina B1 (tiamina) odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów w organizmie. Jest niezbędna do produkcji energii i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśniowego. Produkty bogate w witaminę B1 to między innymi: ciemne pieczywo, orzechy, nasiona, mięso, ryby oraz warzywa liściaste. Witamina D wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu, co jest kluczowe dla budowy i utrzymania mocnych kości i zębów. Produkty bogate w witaminę D to między innymi: tłuste ryby (łosoś, tuńczyk), żółtka jaj, wątróbka, sery żółte oraz produkty wzbogacane w witaminę D (np. mleko). Ponadto, witamina D wytwarza się w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego.