Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Witamina B1, znana również jako tiamina, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak spożycie zbyt dużej ilości witaminy B1 jest rzadko szkodliwe dla zdrowia człowieka. Nie ma znanych poważnych skutków ubocznych wynikających z wysokiego spożycia witaminy B1. Dlatego też, jeśli spożywasz zbilansowaną dietę, nie musisz martwić się o potencjalne zagrożenia po spożyciu witaminy B1 dla Twojego zdrowia.
Witamina B1 jest niezbędna dla organizmu człowieka, ponieważ pomaga w przemianie węglowodanów na energię.
Funkcja składnika witaminy A w produktach spożywczych polega na zapewnieniu prawidłowego widzenia oraz utrzymaniu zdrowej skóry i błon śluzowych. Witamina A pełni również ważną rolę w procesie wzrostu i rozwoju organizmu oraz wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Produkty spożywcze bogate w witaminę A to między innymi: wątróbka, marchew, dynia, szpinak, papryka, jajka i mleko.