wiórki czekoladowe

KATEGORIA | Słodycze

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie dużej ilości wiórek czekoladowych może prowadzić do nadmiernej podaży cukru i tłuszczu, co może zwiększyć ryzyko otyłości oraz chorób związanych z nadwagą.

Informacje o składniku

Wiąrki czekoladowe są wzbogaceniem posiłków pod względem smakowym i aromatycznym, ale ze względu na dużą zawartość cukru oraz tłuszczu nie powinny stanowić podstawy diety.

Funkcja

Składnik wiórek czekoladowych, czyli czekolada, dostarcza organizmowi energii w postaci węglowodanów oraz tłuszczów. Ponadto zawiera pewne ilości białka i błonnika pokarmowego. Jednakże spożycie zbyt dużej ilości wiórek czekoladowych może prowadzić do nadmiernego spożycia cukru, tłuszczów trans oraz kalorii, co może przyczynić się do wystąpienia otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego zaleca się spożywanie takich słodyczy w umiarkowanych ilościach oraz w ramach zrównoważonej diety.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik