węglany amonu

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Spożycie węglanów amonu może prowadzić do wystąpienia szeregu niebezpiecznych dla zdrowia człowieka skutków. Wśród najpoważniejszych zagrożeń należy wymienić: - ostre i przewlekłe uszkodzenie nerek, - drażliwość oczu, skóry i dróg oddechowych, - bóle brzucha, nudności i wymioty, - biegunkę i zaburzenia żołądkowo-jelitowe, - zaburzenia w równowadze kwasowo-zasadowej organizmu, - zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego, - zaburzenia w krzepnięciu krwi i procesie gojenia ran. W przypadku spożycia węglanów amonu niezbędna jest natychmiastowa pomoc medyczna. Osoby, które zetknęły się z tym związkiem chemicznym, powinny jak najszybciej udać się do lekarza.

Informacje o składniku

Węglany amonu to związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości i wypiekowy w produkcji ciast i ciastek.

Funkcja

Składnik węglan wapnia jest stosowany w produktach spożywczych jako regulator kwasowości, substancja wypełniająca, stabilizator, zagęstnik oraz źródło wapnia. Jego główną funkcją jest wzbogacenie produktu w wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Węglan wapnia jest często stosowany w produkcji produktów mlecznych, wypieków, a także jako dodatek do napojów i preparatów witaminowych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik