Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Spożycie węglanów amonu może prowadzić do wystąpienia szeregu niebezpiecznych dla zdrowia człowieka skutków. Wśród najpoważniejszych zagrożeń należy wymienić: - ostre i przewlekłe uszkodzenie nerek, - drażliwość oczu, skóry i dróg oddechowych, - bóle brzucha, nudności i wymioty, - biegunkę i zaburzenia żołądkowo-jelitowe, - zaburzenia w równowadze kwasowo-zasadowej organizmu, - zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego, - zaburzenia w krzepnięciu krwi i procesie gojenia ran. W przypadku spożycia węglanów amonu niezbędna jest natychmiastowa pomoc medyczna. Osoby, które zetknęły się z tym związkiem chemicznym, powinny jak najszybciej udać się do lekarza.
Węglany amonu to związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości i wypiekowy w produkcji ciast i ciastek.
Składnik węglan wapnia jest stosowany w produktach spożywczych jako regulator kwasowości, substancja wypełniająca, stabilizator, zagęstnik oraz źródło wapnia. Jego główną funkcją jest wzbogacenie produktu w wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Węglan wapnia jest często stosowany w produkcji produktów mlecznych, wypieków, a także jako dodatek do napojów i preparatów witaminowych.