Wątróbki z kurczaka

KATEGORIA | Mięso i wędliny

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi wątróbki z kurczaka to uszkodzenie układu nerwowego, gdyż mogą one zawierać dużo miedzi.

Informacje o składniku

Wątróbki pochodzące z kurczaka

Funkcja

Wątróbka z kurczaka jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Funkcją tych składników jest m.in. wspieranie wzrostu i regeneracji tkanek, utrzymanie zdrowia układu nerwowego oraz produkcja czerwonych krwinek. Białko zawarte w wątróbce jest łatwo przyswajalne przez organizm i ma wysoką wartość biologiczną, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Witaminy z grupy B pełnią ważną rolę w procesie przemiany materii i w produkcji energii, a żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny - białka, które transportuje tlen we krwi. Wątróbka z kurczaka może być dobrym uzupełnieniem diety ze względu na swoje wartości odżywcze.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik